Dwingend burgerschap

Vannnacht stond het al op de site: Kabinet werkt aan waardencatalogus.

In een interview vandaag in de Volkskrant staat het hele verhaal; de minister van Binnenlandse Zaken, Guusje ter Horst, probeert duidelijk te maken wat het kabinet nu eigenlijk wil met het nog op te stellen ‘Handvest verantwoordelijk burgerschap': Waarden als zorg voor elkaar hebben. Ik wil stimuleren dat mensen actief meedoen. Stemmen. Niet langs de zijlijn staan en roepen, of anoniem laf op het internet schelden. Nee, je verantwoordelijk voelen, lid worden van een maatschappelijke organisatie of een politike partij. Meediscussiëren.

Maak je borst maar nat, het kabinet heeft het burgerschap opnieuw uitgevonden; niet het burgerschap van onze rechten maar dat van onze plichten. Op zich is er niets op tegen dat daarover wordt gepraat, de vraag is echter of dit fatsoensoffensief op deze manier dwingend moet worden opgelegd. Al eerder (december 2005) stelde de overheid scholen verplicht aandacht te besteden aan ‘actief burgerschap’. Niets mis mee, het kan geen kwaad leerlingen wat beschaving bij te brengen.

Maar hier gaat het om iets anders: de staat is de leermeester en de burgers zijn de leerlingen. Welke status heeft dat Manifest eigenlijk? Wil de staat zijn vrije burgers dwingen? Wat is de volgende stap: op elke hoek van de straat een camera, gelukspilletjes in ons leidingwater, verplicht buigen voor gezagsdragers?

Het is duidelijk dat de tijden van de liberale opvatting over het burgerschap voorbij zijn. Daarvoor in de plaats is niet gekomen een burgerschap dat mensen oproept om beschaafde burgers te zijn maar een burgerschap dat dwingend is en onherroepelijk. Centraal in de maatregel staat het verlangen om het ontzag voor ‘het uniform’, het gezag, te herstellen. De overheid vindt dat we het burgerschap moeten verdienen, en wel door ontzag te hebben voor de instituties van de staat.

Wat mij betreft kunnen ze de pot op. Ik ben altijd heel aardig voor ambulancbroeders, wethouders en politieagentjes, maar dan wel zonder ontzag. Er is hier sprake van een misverstand. De overheid denkt dat burgerschap kan worden afgedwongen.

Maar burgerschap kan enkel worden ervaren en erkend als de burger het gevoel heeft serieus genomen te worden. Op het moment dat de burger de indruk krijgt dat hij wordt gedwongen om bestwil, op het moment dat hij het idee heeft dat de bestuurlijke kaste hem wil ‘verheffen’, is er geen sprake van burgerschap maar van staatsopvoeding.

Burgelijke ongehoorzaamheid is wat rest, een geweldige vorm van betrokken en verantwoord maatschappelijk gedrag.

Dat wordt een strafkampje, denk ik.

Illustratie:Brave New World; ontwerper onbekend

This entry was posted in vkblog. Bookmark the permalink.

62 Responses to Dwingend burgerschap

 1. Ruud Zweistra says:

  Avatar van Ruud Zweistra
  Goed, hè? Dat zal dat alfa-literaire tuig leren, met hun vrijheid-blijheid.

  Ik mijn http://www.rijnlandmodel.nl/achtergrond/sociologie/alfa_denken_orde.htm, en de buren de overlast.

  Op alle mogelijke maatschappelijke vlakken.

  Reactie is geredigeerd

 2. Ina Dijstelberge says:

  Avatar van Ina Dijstelberge
  Allemaal weer de pet op en afnemen voor meneer pastoor, de dokt, de dominee en de burgermeester.

  Wat een bekrompen mindset is zich daar in Den Haag aan het ontwikkelen.

 3. An van den burg says:

  Avatar van An van den burg
  En dat zegt een prominent van de PvdA??? Net nu er op vuige, achterbakse, en onkiese manier een minister is weggelogen??

  Fuck toch op Ter Horst. Ga je eigen balk verwijderen!!

 4. Rob says:

  Avatar van Rob
  Dit land, Italië, is waar iedereen een titel heeft of wil hebben. Het parlementslid, met of zonder veroordeling wegens mafiose praktijken op zak, moet ‘onorevole’ worden genoemd of ‘eerbiedwaardige’. Mijn vriendin wordt door sommigen altijd met ‘ingegnere’ – ingenieur – aangesproken, hoewel dat van haar helemaal niet hoeft.
  Het is een staat gestoeld op katholiek paternalisme, waar degenen met de titels boven de anderen gesteld zijn en dus ook veel moeilijker te controleren zijn. Dat is een bron van ellende.
  Ontzag voor het uniform is een goed ding. Maar dit dient door de gezagsdrager zelf te worden afgedwongen en vraagt dus om een mentaliteitsverandering bij de politie. Niet om de zoveelste doos cursusmateriaal.

  @Ina, de mensen hier kijken me met grote ogen verbaasd aan als ik vertel over de christenen die in het land van hasj en hoeren de baas zijn. Het is een kant van Nederland die niemand kent. En hoewel ik lachend praat over de wet tegen de paddo’s die gewoon in het bos groeien, schaam ik er me wel voor.

 5. Ruud Zweistra says:

  Avatar van Ruud Zweistra
  Allemaal narcisten worden. Wat een psychopatisch wereldbeeld hebben de zestiger-jaren alfa-intellectuelen zich toch ontwikkeld.

 6. elsje dijkstra says:

  Avatar van elsje dijkstra
  Ik heb het interview gelezen.
  Het valt me vies tegen.
  Nergens lees ik een onderbouwing, de voorbeelden die genoemd worden zijn oncontroleerbaar en worden niet gestaafd door onderzoek.
  Het is een interview dat een minister onwaardig is.
  Dit is mijn eerste indruk, ik ga nogmaals lezen en kom dan nog terug.

 7. Ina Dijstelberge says:

  Avatar van Ina Dijstelberge
  @ Rob : In de UK werd ik kriegelig van een paternaliserende overheid.
  Nu begint dit hier ook ernstige vormen aan te nemen.

  Ik ken Guusje uit het Amsterdams en ik vraag mij af waar het toch is misgegaan met haar.

 8. Ruud Zweistra says:

  Avatar van Ruud Zweistra
  Daar waar ze ook die http://www.rijnlandmodel.nl/allochtonen/cultuurbedreiging.htm#foto-1 van al die met messen en pistolen vermoorde kinderen heeft gezien. De meeste uit de gekleurde binnensteden.

  Scroll nog even heen-en-weer voor meer info.

  Reactie is geredigeerd

 9. Rob says:

  Avatar van Rob
  Alib, gezien het feit dat er hier niets veranderd is met betrekking tot het probleem Zweistra, stel ik voor dat je de man nu eindelijk eens een permaban geeft zodat er een normale discussie op gang kan komen, zonder pagina’s schuimbekkend gebrul. Jouw schrijfwerk verdient beter. Weg met die man, het is een trol en geen deelnemer aan enige discussie. Je bent helemaal niet verplicht aan de vrijheid van meningsuiting, aan een hoger blogideaal of wat dan ook om je blogs telkens weer te laten vergallen door die figuur.
  En mag ik voor de verandering eens vragen om wat bijval van deze of gene omwille van de rust in het stormachtige geheel Volkskrantblog.

 10. peter louter says:

  Avatar van peter louter
  Alib, Alib, gezien het feit dat er hier niets veranderd is met betrekking tot het probleem Zweistra, stel ik voor dat je de man nu eindelijk eens een permaban geeft zodat er een normale discussie op gang kan komen, zonder pagina’s schuimbekkend gebrul=

  Dit lijkt me een nogal hypocriete reactie.

  Jullie krijgen de Zweistra waar jullie zelf om hebben gevraagd. En zo langzamerhand hebben jullie me zo ver gekeregen dat ik overweeg dezelfde taktiek te gaan volgen.

  Je ‘anarchistisch’ blogje is gewoon een verhuld betoog om types als Rob, Ely, Sefke en jijzelf, vrij hun gang te kunnen laten gaan.

  Inmiddels spelen jullie met je terreur de baas op het blog, maar ik zie steeds meer angstige mensen die er voor terugdeinzen om het achterste van hun tong te laten zien.

  Zo te zien zijn jullie uiterst tevreden over het resultaat en moet nu ook Ruud, een van de weinigen die jullie nog verweer biedt, worden geëlimineerd.

 11. Ina Dijstelberge says:

  Avatar van Ina Dijstelberge
  @ Ruud : Ze heeft een naam.

 12. Ruud Zweistra says:

  Avatar van Ruud Zweistra
  Tja, Rob heeft dan ook net als sefke de handboeken uit de jaren dertig bestudeerd. Die van bondon stammen van 600 AD, maar zijn niet minder expliciet wat betreft het lot van de tegenstanders van de beweging.

 13. Ruud Zweistra says:

  Avatar van Ruud Zweistra
  @Ina,
  Ze hebben allemaal een naam, Ina. Die staat onder de foto’s.

 14. elsje dijkstra says:

  Avatar van elsje dijkstra
  Dit blog gaat over een overheid, die bij monde van Guusje ter Horst, actief burgerschap wil afdwingen met inperkende maatregelen.
  Wat kunnen we nog meer verwachten op de glijdende schaal? Een overheid die weigert hulp te bieden aan mensen die burgerlijk ongehoorzaam zijn?
  Oh nee, dat is al gebeurd, gisteren in NOVA. De vrouw die protesteerde tegen het rookverbod in de horeca, kreeg te horen dat ze wèl een beroep zou doen op de overheid wanneer er brand zou uitbreken in haar kroeg. Moest de overheid zich daar dan ook maar niet meer mee bemoeien? was de retorische vraag.

 15. Rob says:

  Avatar van Rob
  Je ‘anarchistisch’ blogje is gewoon een verhuld betoog om types als Rob, Ely, Sefke en jijzelf, vrij hun gang te kunnen laten gaan.

  Wat is dat voor gelul? Alib snijdt een actueel politiek thema aan. Ik moet het jou nog zien doen – jij blijft hangen in die godvergeten islambashasherij van je.

 16. peter louter says:

  Avatar van peter louter
  Helaas, Rob, ik ken Alib langer dan vandaag. Dit blogje op dit moment laat geen andere interpretatie toe. En dat jij van mijn hand alleen maar bepaalde blogs ziet, komt omdat al die andere je gewoon niet interesseren.
  En bovendien, de islam is wereldwijd een zéér actueel thema.

  Wordt het voor jou niet eens tijd om je aan het ‘vanThijnsyndroom’ te laten helpen?

 17. Sefke says:

  Avatar van Sefke
  @alib,
  zou dit blogje van jouw ook onder de kop "laf schelden op internet" vallen?
  Moeten we allemaal lid van de PvdA worden, actief meediscussiëren en daarna partij-gedisciplineerd onze bek houden?
  Reactie is geredigeerd

 18. Ruud says:

  Avatar van Ruud
  @Ina,
  Wat me hogelijk verbaasd is dat je met die gang-oorlogen in de binnensteden een duidelijk gevolg van de permissiviteit van het jaren zestig ideaal hebt waargenomen, en zodra je ook maar een beetje op die idealen gekieteld wordt, zoals hier door bondon, er weer op open ogen intuint.

  Het korte lontje, het "zinloze geweld", het narcisme, de gedoogde allochtone wantoestanden, … het is allemaal het gevolg van de zestiger-jaren permissviteit. De "moet kunnen" moral van een elite voor het zelfs zou kunnen werken als men maar in zijn eentje was.

  Maar dat laatste is niet zo – er zijn ook gewone mensen – en die zijn ermee verpest. En ook nog wat achterstandige mensen – die er nog erger mee verpest zijn.

  En jullie ook, trouwens.

  Gezien het gedrag van de plork-menigte hier op het weblog.

  Reactie is geredigeerd

 19. Rob says:

  Avatar van Rob
  Ik weet niet hoe het met anderen is, maar ik ga dit blog niet laten verzanden in de volgende braakpartij. Ik laat de beide heertjes zichzelf te kakken zetten met hun morele verontwaardiging van twee duppies en richt me op het onderwerp. Kan ik ook op de rest rekenen? Gewoon negeren, wat er ook gezegd wordt.

 20. Helena says:

  Avatar van Helena
  De Minister vergeet dat er heel wat mensen vrijwilligerswerk doen, etc etc.
  Is dat dan niet ‘meedoen aan de maatschappij’?
  Daar profiteert zij ook van!
  En wat ze er nou precies mee bedoelt is me nog niet duidelijk.
  Waarom staan er mensen aan de zijlijn? Moet ze dat niet eerst onderzoeken voordat er over normen en waarden wordt gesproken?
  Vaag vaag vaag vaag

  Ik negeer het ook maar…
  Reactie is geredigeerd

 21. Ruud says:

  Avatar van Ruud
  @Rob,
  Zou ik met het hele blog, de hele bondon, en het hele zelf doen, kerel.
  Reactie is geredigeerd

 22. Ina Dijstelberge says:

  Avatar van Ina Dijstelberge
  @ Ruud Gaat het over de sociaal economische problemen in de UK, over mijn door jouw veronderstelde anarchistische inslag of loop je mij te sarren omdat ik op dit blog reageer.

  Of is er een andere reden voor je paranoïde gedrag?

 23. Ruud says:

  Avatar van Ruud
  @Ina,
  Het gaat over het directe verband tussen de bijdrage van alib bondon, en de sociaal-economische problemen in de UK. En de overeenkomst daarmee met de sociale problemen in Nederland. En het feit dat men al dertig weigert om dit verband in te zien.

  Hetgeen een van die dingen in de sociologie is, waardoor ik een hekel heb aan sociologen.

  Want het ligt niet aan de sociologie, maar die stronteigenwijze sociologen, die weigeren dit soort sociologische verbanden te leggen.

  Schrijf een popi verhaaltje, plaats er een plaatje bij van allemaal mannetjes, en je hebt weer "iedereen" ervan overtuigd dat iedere vorm van sociale controle een zeer foute zaak is.

  En vervolgens, als de binnenstad je te heet onder de voeten wordt, verhuis je naar Nice, om met je kosmopolitische soortgenoten de bloemetjes en de wijn buiten te zetten.

  Vergeet ondertussen ook niet om een paar agenten de tering te wensen, een ambulancemedewerker te molesteren, en na afloop een snuifje coke te gaan halen bij de Marokkaan.

  Reactie is geredigeerd

 24. peter louter says:

  Avatar van peter louter
  Robbiekindje, wat doe je nu weer:
  =Ik weet niet hoe het met anderen is, maar ik ga dit blog niet laten verzanden in de volgende braakpartij. Ik laat de beide heertjes zichzelf te kakken zetten met hun morele verontwaardiging van twee duppies en richt me op het onderwerp. Kan ik ook op de rest rekenen? Gewoon negeren, wat er ook gezegd wordt=

  Hoe vaak heeft mammie je nou niet gezegd op ieder zweempje van kritiek af te stormen met dikke betha’s, leugens en intimiderende woorden. Zo ben je toch niet opgevoed, Robbiekindje, hoe vaak heb ik je gewaarschuwd dat je daar alleen maar slechte vriendjes en vriendinnetjes van krijgt.

  Heb je je net zo veel moeite gegeven om je te rechtvaardigen waarom je een blog moest schrijven omdat Louter je had gewist en zie nu eens wat je daarover schrijft: =Dat ‘gesprek’ met Ruud heb ik al niet eens gekopieerd, het was de moeite niet, ging nergens over en ik zag de bui al hangen.=

  Nee het ging nergens over hè, het ging alleen over je gekneusde egootje en de mogelijkheid om weer wat rake klappen uit te delen.

  Je hebt dus gelogen, Robbiekindje, zoals je zo vaak allerlei ongeloofwaardige redenen verzint om je te rechtvaardigen

  (heelijk zo’n blogpauze, eindelijk tijd om wat openstaande schulden met gepaste munt terug te betalen)

 25. peter louter says:

  Avatar van peter louter
  @Elsje, je laat je weer in het ootje nemen door Bondon.
  Er staat niet wat er staat, maar ik zal het je voorlezen.

  De blogregels gelden niet voor die burgers die om door hen gerechtvaardigde reden tegen alles aan mogen trappen.

  T is dat Bondon wat anders te doen heeft, anders zou hij mijn uitleg verbeteren.

  Bondon heeft een handicap, daar schrijft hij ook over. Hij is allergisch voor regels die hij niet zelf heeft bedacht. Daarvan begint hij altijd vreselijk te oreren. Ooit werd hij deswegen gezien als een wijs man. Inmiddels heeft bijna iedereen hem echter wel door!

  Nu jij nog.
  Reactie is geredigeerd

 26. An van den burg says:

  Avatar van An van den burg
  Over Burgerschap gsproken: zouden wij niet eens de autochtone jeugd hard gaan aanpakken nu blijkt uit de laatste politiegegevens (gisterenavond) dat 86% van de HOMOMISHANDELING gepleegd wordt door autochtone jongeren????

  PETER. Als dit andersom zou zijn geweest, dus 86% allochtoon i.p.v 14%, zou je dan ook een pauze hebben ingelast????

  Geef eens antwoord s.v.p. je hebt nu toch de tijd.
  An.

  Reactie is geredigeerd

 27. Sjoukje says:

  Avatar van Sjoukje
  Wilde een grapje maken over bivaksmutsen en een actiecomiteetje maar -doe maar niet-.
  Voor je het weet zit je vanwege georganiseerde terroristische activiteiten achter slot en grendel.Dit is een gecharcheerd blogje -leuk-maar tijden kunnen sneller omslaan dan we denken.

 28. peter louter says:

  Avatar van peter louter
  @An, hier het antwoord, maar wel in de stijl van mijn opponenten.

  Wat zegt dat nou over autochtonenen, we moeten vooral niet generaliseren. Bovendien is bekend dat homo’s liever geen aangifte doen. Vooral niet als er allochtonen bij zijn betrokken.

  Kortom dit is weer eens de zoveelste keer om via een onzorgvuldig onderzoekje een groep te criminaliseren. Dat An daar intrapt?

 29. zwaluw says:

  Avatar van zwaluw
  Het lijkt erop dat “de staat” eindelijk van plan is om de capuchonnetjes eens in de lurven te grijpen. Daar is niets mis mee en normale goedwillende burgers zullen dat toejuichen. Het ligt voor hand dat de capuchonnetjes en hun vriendjes op alle mogelijke manieren zullen protesteren en zich verzetten. Grappig om te zien dat de capuchonvriendjes hier op het volkskrantblog zo snel uit de startblokken schieten.

 30. An van den burg says:

  Avatar van An van den burg
  Peter.

  Vraag het op bij de politie Nederland. Zij houden sinds een klein jaar de etniciteit van homopesters bij. Het zijn echt feiten, Peter.

  En bewijs jij maar dat het niet zo is en hoeveel "aangiften er niet worden gedaan omdat zij door allochtonen gepleegd zouden zijn".

  An.
  Reactie is geredigeerd

 31. Rob says:

  Avatar van Rob
  Eigenaardig dat uit een bericht van PvdA-huize, waar wordt gesproken over een Handvest en helemaal niet over een harde aanpak, een reactie voortkomt over ‘capuchonnetjes’ die in de lurven gegrepen zullen worden.
  Kennelijk is niet het politieke besef doorgedrongen dat handvesten en dergelijke dode gebaren zijn. Juichend ontving men de dode mus…

 32. christinA (bekend IP) says:

  Avatar van christinA (bekend IP)
  =Wat is de volgende stap: op elke hoek van de straat een camera, gelukspilletjes in ons leidingwater, verplicht buigen voor gezagsdragers?=

  Tuesday, is soylent greenday

 33. Zwaluw says:

  Avatar van Zwaluw
  Dat is niet zo eigenaardig. Het gaat hier om een Minister die sprekend namens het kabinet wordt opgevoerd in de volkskrant, en niet om een bericht van PvdA-huize. We krijgen van het kabinet een handleiding waarin staat hoe we een goed burger moeten zijn. Een van de voorbeelden die ze geeft is dat capuchonnetjesgedrag t.o.v. hulpdiensten niet van goed burgerschap getuigd. Tussen de regels door zou je nog kunnen lezen dat het kabinet van de goede burgers verwacht dat die zelf ook zullen optreden tegen capuchonnetjesgedrag.

  Dat zal wel ijdele hoop zijn als ik zie hoeveel capuchonnetjesvriendjes alleen hier al opduiken.

 34. Rob says:

  Avatar van Rob
  Ja, hou je ‘capuchonnetjesvriendjes’ maar voor je. Doet mij denken aan de ‘kaffirboeties’ van Zuid-Afrika. Dom gebral. En zeg gewoon Marokkanen want de mythe dat er niks gezegd mag worden in dit land, is al lang doorgeprikt.

 35. alib says:

  Avatar van alib
  @allen

  Laai ik nu toevallig een hekel hebben aan capuchons. En aan het hinderen van ambulancebroeders. Aan de film Soylent Green daarentegen heb ik geen hekel. laat goed zijn dat we voor de staat nummertjes zijn, of vitaminekoekjes zo je wilt.

  Oude discussies ga ik niet herhalen. Dank voor uw reacties.

  Is ‘anarchisme’ een ander woord voor ‘islam’ tegenwoordig?
  Reactie is geredigeerd

 36. Zwaluw says:

  Avatar van Zwaluw
  =zeg gewoon Marokkanen=
  Dat is een manier om het in te vullen natuurlijk. Waar het hart vol van is zullen we maar zeggen. Een andere associatie kan natuurlijk ook. Het is ook een zeer geliefde dracht onder de vriendjes van Duivendak. Die hebben het uitgevonden.

 37. Ina Dijstelberge says:

  Avatar van Ina Dijstelberge
  @ Alib : satireknop aan
  Anarchisme is een nieuw scheldwoord voor niet het blanke ras dienende…

  Satire knop uit.
  Reactie is geredigeerd

 38. zwaluw says:

  Avatar van zwaluw
  = Is ‘anarchisme’ een ander woord voor ‘islam’ tegenwoordig?

  Anarchisme is geen ander woord voor islam. Hier in het westen hebben ze echter wel een doel gemeen: De omverwerping van onze maatschappelijke ordening. Dit blog zou geschreven kunnen zijn door een recalcitrante puber, een anarchist, of door een fundamentele aanhanger van Mohammed met een dubbele agenda.

 39. Ina Dijstelberge says:

  Avatar van Ina Dijstelberge
  Zie je Alib en ik zette nog de satire knop aan.

 40. alb says:

  Avatar van alb
  @zwaluw
  Dit blog zou geschreven kunnen zijn door een recalcitrante puber, een anarchist, of door een fundamentele aanhanger van Mohammed met een dubbele agenda.

  Kan je ook alle drie tegelijk zijn? Dan kies ik daar voor. Puur om jou op de kast te jagen natuurlijk.

  @Ina Dijstelberge
  Van mij hoef je het er niet bij te vertellen als je iets satirisch bedoelt. Laat de lezers hun hersenen maar eens gebruiken.
  Reactie is geredigeerd

 41. Zwaluw says:

  Avatar van Zwaluw
  De opties waren met opzet gekozen om elkaar uit te sluiten. Bedenk zelf maar waarom dat zo is. Elke gezonde volwassene maakt zijn eigen keuzes. In de kast, op de kast, of uit de kast. Zeg het maar.

  Groupies zoals die Ina brengen inderdaad niets. Goed gezien.

 42. ely says:

  Avatar van ely
  Zo’n catalogus heeft wel wat vind ik
  Dat iedereen een beetje weet wat er van hem verwacht wordt
  Zodra je buurman het straatje tussen jullie huizen voor het grootste gedeelte inpikt, geen rijdende rechter meer, maar je trekt je catalogus
  Het zou ook wel wat zijn voor dit VK blog
  Ahh, alles tot op de komma geregeld
  Wat een geruststellend vooruitzicht

  WAAR IS HIER DE NOODUITGANG

 43. Ina Dijstelberge says:

  Avatar van Ina Dijstelberge
  @ Zwaluw: Ik hou ook van jou.

 44. Helena says:

  Avatar van Helena
  Volgens mij zouden zwaluwen al lang weer naar het Zuiden getrokken moeten zijn…

  De Nooduitgang, da’s een goeie. Nee op blogs zijn over het algemeen geen nooduitgangen geprogrammeerd…HELLEP! hilfe!

 45. Zwaluw says:

  Avatar van Zwaluw
  =WAAR IS HIER DE NOODUITGANG=

  Uit je hoofd kun je maar op een manier ontsnappen. In het algemeen is dat niet aan te bevelen.

 46. Zwalus says:

  Avatar van Zwalus
  =@ Zwaluw: Ik hou ook van jou.=

  Natuurlijk, dat is wat groupies doen.

  Reactie is geredigeerd

 47. Zwaluw says:

  Avatar van Zwaluw
  Volgens mij zouden zwaluwen al lang weer naar het Zuiden getrokken moeten zijn…

  Veel mensen houden van vogels in de lucht, maar helaas zijn er maar een paar echte ornithologen.

  Er zijn ook van die beestjes die het anders doen.

  Daag, ik ga aan het werk.

 48. Joke Mizée says:

  Avatar van Joke Mizée
  Ah, het is weer ouderwets gezellig hier. Heeft iemand misschien een theorietje waarom de terugtredende overheid gelijk op gaat met het uitstorten van scheepsladingen betutteling over onze hoofden?
  Toeval? Pure verveling? Of toch berekening?

  Hoi Ruud, vraag je ook ‘s af waarom het liberalisme, rechts dus, het zo laat afweten.

 49. alib says:

  Avatar van alib
  @Joke Mizée
  Dezelfde types die moord en brand schreeuwen over islamitische regeltjes staan te juichen als de staat ons burgerschapsregeltjes oplegt. Een beetje vreemd, niet?

 50. Joke Mizée says:

  Avatar van Joke Mizée
  Een wedervraag. Misschien is jouw vraag dezelfde als die van mij. Zal ik me dan maar uit m’n tent laten lokken?Een wedervraag. Misschien is jouw vraag dezelfde was als die van mij. Zal ik me dan maar uit m’n tent laten lokken?

  Nee, daar kijk ik niet van op. Als ik http://www.volkskrantblog.nl/bericht/191353 mag citeren: "De extreem conservatieve krachten waar Wilders de roeptoeter van is willen een hoop tegenstrijdige dingen van Ons, de trotse erfvolgers van de Verlichting. We moeten stante pede meer kinderen baren om te voorkomen dat we in handen van vrouwenonderdrukkers vallen (Kinneging). De tastbare symbolen van onze cultuur worden bedreigd door ‘hun’ onverdraagzame blikken – om die hovaardigheid af te leren, moeten we hen verbieden zich te onderscheiden middels kleding en gebouwen. Spruyt vermaant de WRR dat ze Wilders in de kaart spelen door onze strohalm, de nationale identiteit, te relativeren. De islam onderdrukt minderheden, daarom is het nodig artikel 1 van de grondwet te schrappen (Fortuyn, Wilders e.a. in hun kielzog). Dat is de duivel uitdrijven met Beëlzebub, die we vervolgens in een of andere gedaante mogen danken dat we hier tenminste geen stenigingen kennen."

  En dat is zoiets als (al dat niet gecreëerde) angstprojectie, en vervolgens wordt veiligheid opeens als ‘vrijheid’ verkocht (als in: PVV). Bij de meeste bedrijven is niet dienstverlening de core business, maar het creëren van behoeften. De overheid is ook zo’n bedrijf.

  Nee, daar kijk ik niet van op. Als ik http://www.volkskrantblog.nl/bericht/191353 mag citeren: "De extreem conservatieve krachten waar Wilders de roeptoeter van is willen een hoop tegenstrijdige dingen van Ons, de trotse erfvolgers van de Verlichting. We moeten stante pede meer kinderen baren om te voorkomen dat we in handen van vrouwenonderdrukkers vallen (Kinneging). De tastbare symbolen van onze cultuur worden bedreigd door ‘hun’ onverdraagzame blikken – om die hovaardigheid af te leren, moeten we hen verbieden zich te onderscheiden middels kleding en gebouwen. Spruyt vermaant de WRR dat ze Wilders in de kaart spelen door onze strohalm, de nationale identiteit, te relativeren. De islam onderdrukt minderheden, daarom is het nodig artikel 1 van de grondwet te schrappen (Fortuyn, Wilders e.a. in hun kielzog). Dat is de duivel uitdrijven met Beëlzebub, die we vervolgens in een of andere gedaante mogen danken dat we hier tenminste geen stenigingen kennen."

  En dat is zoiets als (al dat niet gecreëerde) angstprojectie, en vervolgens wordt veiligheid opeens als ‘vrijheid’ verkocht (als in: PVV). Bij de meeste bedrijven is niet dienstverlening de core business, maar het creëren van behoeften. De overheid is ook zo’n bedrijf.
  Reactie is geredigeerd

 51. alb says:

  Avatar van alb
  Dank, Joke. Dat is twee keer, voor mensen die het niet begrijpen.

 52. An van den Burg says:

  Avatar van An van den Burg
  Het liberale van Joke is ons systeem. Daar komt nooit iemand of een politieke partij onderuit. Vandaar ook de 180 graden draai van de PvdA de afgelopen tien jaar, wanneer zij in de regering komen te zitten.

  Wie dat niet ziet, moet z`n gekleurde bril afzetten. Wat houdt dat in:

  De multinationale ondernemingen regeren het parlement.

  Dit zeg ik geen twee keer; je begrijpt het of je begrijpt het niet!

 53. Meneer Opinie says:

  Avatar van Meneer Opinie
  Slechte tijden zijn goede tijden voor de machthebbers. Als er een vijand is, is het makkelijker om de burger in het gareel te brengen en te houden. Of die vijand nou K-Marrokaantjes zijn, of de verloedering van de maatschappij of ultra-rechtse reactionairen, of de Russen of de Belgen, maakt niet uit.

  Bush heeft de patriot-act erdoor kunnen drukken na 11 september. Zoiets is ons gelukkig niet overkomen, maar dat zal Guusje er niet van weerhouden om dan toch tenminste een handvest erdoor te drukken met een verwijzing naar het verdwijnende fatsoen.

  Terug naar de jaren ’50 van de vorige eeuw toen ieder zijn plaats wist en deed wat hem werd opgedragen zonder lastige vragen te stellen. De pastoor houdt het volk dom, de bedrijfseigenaar houdt het arm en oom agent houdt het in het gareel.

  Ik kom pas terug als ik bedrijfseigenaar ben (pastoor is voor mij geen optie).

 54. maria says:

  Avatar van maria
  met dwang zijn we nergens.

  Ian Buruma , Cleveringa-hoogleraar in Leiden gaat volgende week spreken over "Moedig Burgerschap" en dat is wat anders.

  Ian Buruma is dan ook iemand die volgens Ruud Zweistra moet gaan hangen. Whatever that maybe…
  Reactie is geredigeerd

 55. Ruud Zweistra says:

  Avatar van Ruud Zweistra
  De ene na de andere ongedwongen burger verdwijnt op dit moment in de zelf gekweekte modderpoel die jij bent begonnen..

  Lachen …

  Ga Jaap eens opzoeken… Lekker zwemmen in Middellandse Zee

  P.S. Een vermoeden is dat je Algerijn bent. Ik heb alleen een vaag idee hoe ik daar opgekomen ben. Is het juist?

  Reactie is geredigeerd

 56. ErPee says:

  Avatar van ErPee
  @Joke

  = Heeft iemand misschien een theorietje waarom de terugtredende overheid gelijk op gaat met het uitstorten van scheepsladingen betutteling over onze hoofden? =

  Die kennelijke samenhang was mij ook al opgevallen. Wat dacht je van:

  De overheid is niet (meer) in staat publieke voorzienigen als gezondheidszorg en onderwijs in stand te houden, schuift dat op de markt af en gaat zich bezig houden met het manipuleren van de burgers middels wetgeving, belastingen en propaganda?

 57. Joke Mizée says:

  Avatar van Joke Mizée
  En de http://www.intensievemenshouderij.nl/www/2005/07/09/somberaars-hebben-altijd-gelijk/ niet te vergeten. (http://www.intensievemenshouderij.nl/www/2005/06/21/het-procesdenken-van-managers-berooft-de-wereld-van-zijn-bezieling/ gaat er nog wat dieper op in.)
  Het overheidsbestuur ziet zz. ook als een ‘concern’ waarvan zij de directie uitmaken.

 58. alib says:

  Avatar van alib
  @Zweistra
  Algerijn? Nee, ik kom van Alibië (een eiland vol baardmannen dat alleen in jouw hoofd bestaat).

  @Joke Mizée
  De BV Nederland, is die niet bijna failliet?
  Reactie is geredigeerd

 59. pacopainter says:

  Avatar van pacopainter
  Een armzalige poging een afgedreven maatschappij weer vlot te trekken.

 60. Ruud Zweistra says:

  Avatar van Ruud Zweistra
  alib / 19-11-2008 02:16
  @Joke Mizée
  Dezelfde types die moord en brand schreeuwen over islamitische regeltjes staan te juichen als de staat ons burgerschapsregeltjes oplegt. Een beetje vreemd, niet?

  Reactie:
  Ach, wat sneu voor je islamitische regeltjes, hè? Maar zonder dollen: het gaat niet om "regeltjes", want er zijn zo veel regeltjes.

  het gaat om jouw regeltjes, en die van de moslims. Die regtjes die dugen namelijk niet.

  De ene zijn veel te losbollig, en de andere veel te streng.

  Maar dat is hoogstwaarschijnlijk te moeilijk voor zo’n hoofd vol regeltjes.

 61. lidy says:

  Avatar van lidy
  +niet het burgerschap van onze rechten maar dat van onze plichten.+

  Precies alib. En dat terwijl rechten de waarden vertegenwoordigen en normen de plichten. Men verheft de norm tot waarde. En dat gebeurt telkens weer.

 62. pissed-off-topic says:

  Avatar van pissed-off-topic
  Wéér geschorst!
  Wat was nou ook al weer die vrijheid van meningsuiting?

  ;-)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>