Een meisje dat niet mag inburgeren

Sahar uit Leeuwarden kent het land van haar ouders niet. Ze is er nooit geweest, ze spreekt de taal niet, kent de gewoontes niet. Ze is opgegroeid in Nederland.

 

Van de IND moet ze weg.

Maar iedereen uit haar omgeving vindt dat ze moet blijven.


Ene Masir vraagt ‘de minister’ (Leers) om Sahar (13 of 14 jaar is ze, geen 10) en haar ouders niet terug te sturen naar Afghanistan.

Nauwelijks nog ondertekenaars? Dat is vreemd. Komt het door de kromme zinnen, de taalfoutjes?


De indiener van de petitie heeft overigens groot gelijk: eerst is er jarenlang gezeik over mensen die niet inburgeren en nu is het probleem dat iemand geheel is ingeburgerd en dat eigenlijk niet had mogen doen…


Sahar krijgt nu het verwijt dat ze is ingeburgerd!


Politici van populistisch rechts hoor je steeds vaker zeggen: geef die asielzoekers niet de kans om in te burgeren voordat ze de juiste papieren hebben…


De wereld volgens popirechts: immigranten moeten eerst jaren door het stof (geen rechten, niet werken, opgehokt) en als ze geluk hebben (en dat bepalen oude witte mannen) mogen ze misschien blijven als ze met gebogen hoofd hun lot aanvaarden (hard werken voor weinig geld, discriminerende maatregelen, altijd in het verdomhoekje).


Het geeft weer eens duidelijk aan waar het popirechts eigenlijk om gaat: immigranten moeten worden afgeschrikt en -uiteindelijk- weggejaagd. 


Inburgeren was al die tijd een drogreden, gebruikt om Nederland rijp te maken voor een immigrantenstop.


Redt Sahar!


En haar ouders. En al die mensen die hier al jaren en jaren wonen en niet schijnen te mogen bestaan.

En de foutjes in de petitie… doen er niet toe. Onderteken.

This entry was posted in vkblog and tagged , , , , , , , . Bookmark the permalink.

62 Responses to Een meisje dat niet mag inburgeren

 1. laila says:

  Avatar van laila
  Aanbevolen.

 2. BarbaraJansma says:

  Avatar van BarbaraJansma
  Ziezo, gedaan. Het wordt tijd dat nederland een proces aan zijn broek krijgt wegens het met voeten treden van de universele rechten van de mens.

 3. Bas says:

  Avatar van Bas
  Alib: Dit zijn geen immigranten. Ze hebben zich aangemeld als vluchteling. Toen dat niet lukte zijn ze ook nog een poos naar Zweden geweest om het daar te proberen. Ook niet gelukt. Ze hebben gewoon met hun kinderen gezeuld. Overigens heeft Afghanistan maar liefst 19 universiteiten. Daar kan dat meisje uitstekend terecht.

 4. Bas says:

  Avatar van Bas
  Barbara: Zo zo. Er bestaan geen universele rechten van de mens. Als jij naar Amerika wilt emigreren zal je aan een aantal eisen moeten voldoen. Je hebt gewoon niet zomaar het recht om Amerikaan te worden.

 5. boskat says:

  Avatar van boskat
  Ik heb de petitie ondertekend!
  En op Facebook en Hyves een link gezet!

 6. Silo Writer says:

  Avatar van Silo Writer
  Ben het niet helemaal met je eens Alib. We kunnen niet iedereen maar toelaten omdat de omgeving dat vindt. Ik vind ook dat je de zaken nogal denigrerend en versimpeld voorstelt.

 7. antoinette duijsters says:

  Avatar van antoinette duijsters
  Aanbevolen en ondertekend.

 8. Pilgrimheart says:

  Avatar van Pilgrimheart
  Ondertekend. Aanvankelijk ondertekende ik nooit dit soort petitie-oproepen. Ten eerste omdat het er zoveel zijn – geeft een machteloos gevoel. Ten tweede omdat ik mezelf niet wil wijsmaken dat ik een goede daad doe terwijl ik eigenlijk niet echt iets doe – het kost me immers hoogstens een paar seconden om zo’n petitie te ondertekenen. Inmiddels ben ik er echter achter dat het wél werkt. Dat dit soort petities wel degelijk effect hebben. Met name via Avaaz.org, maar ook via Amnesty, Greenpeace en andere organisaties blijkt dat internet wellicht een nieuwe manier is om veranderingen teweeg te brengen die globaal en politiek enorme invloed kunnen hebben. Een onverwachte wending in ‘Power to the people’. Kortom… aanbevolen!

 9. Bas says:

  Avatar van Bas
  Pilgrimheart. Dit soort petities zegt natuurlijk helemaal niets. Er zijn altijd meer mensen die dat niet ondertekenen dan wel. En buitendat. Er zijn nooit mogelijkheden om tegen te ondertekenen. Zullen we het hele asielrecht maar weggooien. Vijf keer geweigerd. Waarom zouden deze ouders recht hebben op onze sociale voorzieningen.

 10. cor3306 says:

  Avatar van cor3306
  aanbevolen

 11. cor verhoef says:

  Avatar van cor verhoef
  @Bas,

  Al waren er honderd universiteiten in Afghanistan. Het meisje is de taal niet machtig.
  Hoe is dat nou, om om te gaan met het onvermogen om je te verplaatsen in andermans situatie?

  PS: Ondertekend en petitie doorgestuurd aan 244 mensen

 12. Bas says:

  Avatar van Bas
  cor. Vreemd. Hoe zou ze dan communiceren met haar ouders. Over die mensen, en haar twee broertjes, wordt helemaal niets gezegd. Het gaat alleen over dat meisje. Omdat ze op het gymnasium zit. Overigens kunnen in Afghanistan meisjes gratis studeren. Ze krijgen zelfs een toelage. Veel goedkoper dan hier. En de diploma´s van de universiteit zijn internationaal geaccepteerd. Van hoge kwaliteit dus. Dat kun je niet van elke nederlandse universiteit zeggen. Maar het lijkt wel of wij elk land dat niet nederland heet als achterlijk beschouwen.

 13. Ely says:

  Avatar van Ely
  Niet zeuren maar tekenen Silo en Bas
  Hoe ze het versiert hebben maakt niet uit
  Maar nu kun je ze eenvoudigweg niet meer terug sturen
  Zelfs dieren doen zoiets niet

 14. Bas says:

  Avatar van Bas
  Ely. Sorry. Maar ik teken niet. Als dat meisje zo slim is red ze het ook in haar land van afkomst. Er zijn talloze mensen die hier op latere leeftijd zijn gekomen en het uitstekend hebben gedaan.

 15. Silo Writer says:

  Avatar van Silo Writer
  @ Elly
  Ik ga echt niet ondertekenen. Met welk argument? Dat ze zo goed kan leren of dat ze hier al tien jaar is? Als zij moet blijven moet iedereen blijven. Ik vind het kortzichtig iets te ondertekenen waarvan je de inhoudelijke feiten niet kent. Het zou mij een vals gevoel van medeleven geven me goed te voelen over een actie die mij 10 seconden kost. Dat is geen inzet of medeleven; dat is afkoop van slechte gevoelens.

 16. Bas says:

  Avatar van Bas
  Silo. Inderdaad slechte gevoelens. Dat meisje wordt als chantagemiddel ingezet na vijf afwijzingen.

 17. őszibarack says:

  Avatar van őszibarack
  == Sahar uit Leeuwarden kent het land van haar ouders niet. Ze is er nooit geweest, ze spreekt de taal niet, kent de gewoontes niet. ==

  Sahar terug? Misschien moet Nederland haar de kans geven eerst een inburgeringscursus te volgen voor Afghanistan. Dari leren, de taal die het merendeel van de Afghanen spreekt. En wat bijzonderheden over lokale gebruiken zijn nuttig, zoals de kans op steniging voor vrouwen bij overspel.

  De Afghanen zullen blij zijn met een goed onderwezen, door Westerse kennis gevormde vrouw. Karzai heeft zijn studie tenslotte ook in het buitenland gevolgd.

 18. alib says:

  Avatar van alib
  @Silo & Bas
  En straks gaan jullie weer andere ‘werknemers uit het buitenland’ aantrekken omdat er hier een tekort is? Ja, vermijd vooral ze immigranten te noemen…

  Succes!

 19. hippo says:

  Avatar van hippo
  bij deze,
  goed initiatief

 20. Peter Louter says:

  Avatar van Peter Louter
  =Al waren er honderd universiteiten in Afghanistan. Het meisje is de taal niet machtig.
  Hoe is dat nou, om om te gaan met het onvermogen om je te verplaatsen in andermans situatie?=

  Dat ze de taal niet machtig zou zijn is uiterst onaannemelijk.

 21. Bas says:

  Avatar van Bas
  Alib. Hoe kom je zomaar op die gedachte. Ik ben geen werkgever. Vreemde kronkels in jouw hoofd.

 22. Ely says:

  Avatar van Ely
  Geef nou eens een goed argument waarom je die mensen hier niet zou laten blijven
  Ik ben blij dat je er in ieder geval slechte gevoelens aan overhoudt Silo

 23. Helena says:

  Avatar van Helena
  heb ondertekend.
  laat de regering dan voortaan maar zeggen dat afghanistan veilig is, dat er duizenden scholen zijn, ook voor meisjes, dat vrouwen chirurg kunnen worden, dat meisjes/vrouwen mogen dragen aan kleding wat ze zelf willen.

  VluchtelingenWerk is er ook op tegen dat Sahar wordt teruggestuurd.

  oh en ze had de pech dat haar familie enkele maanden in Zweden was, daarom kwamen ze niet in aanmerking voor het generaal pardon

 24. knutselsmurf says:

  Avatar van knutselsmurf
  @Peter Louter.
  Je gelooft in sprookjes ( een overdosis vit. D3 is juist goed voor je ), maar je gelooft niet in de realiteit.
  De realiteit is dat ze voor de kleuterschool hierheen gekomen is en nu op het voortgezet onderwijs zit, alleen Nederlands spreekt en net zo weinig van Afghanistan weet als de gemiddelde Nederlander.
  Ze is slim; ze haalt hoge cijfers op school. We hebben haar hard nodig straks, in verband met de vergrijzing.
  Een idioot met een eigen agenda vindt dat ze weg moet, net als haar ouders, en veel van zijn volgelingen vinden dat ook. Regels zijn regels, is het enige argument, en je mag dan graag met de wet van Godwin schermen, maar "regels zijn regels" was 60 jaar geleden de houding die honderdduizenden landgenoten het leven heeft gekost. Als ze waren blijven leven, hadden ze nu plaatsen ingenomen die we vandaag aan andere mensen gunnen.

 25. Me.myself.and.i says:

  Avatar van Me.myself.and.i
  Ondertekend.

  En voor Bas die zich weer eens als sociaal-darwinist ontpopt: (er bestaan geen mensenrechten)

  http://www.minbuza.nl/nl/Onderwerpen/Mensenrechten/Mensenrechten_en_internationale_organisaties/Verenigde_Naties/Universele_Verklaring_van_de_Rechten_van_de_Mens

  Dit is door Nederland ondertekend. Er staat o.m. in:

  Artikel 12
  Niemand zal onderworpen worden aan willekeurige inmenging in zijn persoonlijke aangelegenheden, in zijn gezin, zijn tehuis of zijn briefwisseling, noch aan enige aantasting van zijn eer of goede naam. Tegen een dergelijke inmenging of aantasting heeft een ieder recht op bescherming door de wet.

  Artikel 13
  Een ieder heeft het recht zich vrijelijk te verplaatsen en te vertoeven binnen de grenzen van elke Staat.

  Een ieder heeft het recht welk land ook, met inbegrip van het zijne, te verlaten en naar zijn land terug te keren.

  Artikel 14
  Een ieder heeft het recht om in andere landen asiel te zoeken en te genieten tegen vervolging.

  Op dit recht kan geen beroep worden gedaan ingeval van strafvervolgingen wegens misdrijven van niet-politieke aard of handelingen in strijd met de doeleinden en beginselen van de Verenigde Naties.

  Artikel 15
  Een ieder heeft het recht op een nationaliteit.

  Aan niemand mag willekeurig zijn nationaliteit worden ontnomen, noch het recht worden ontzegd om van nationaliteit te veranderen.

  Het argument dat als we voor Sahar een uitzondering moeten maken ("Zullen we het hele asielrecht maar weggooien."), voor iedereen een uitzondering moeten maken is het schijnargument van de hellend vlakredenering. Dezelfde UVRM laten duidelijk dat elke zaak op eigen merites moet worden bekeken.

 26. johanna_nouri says:

  Avatar van johanna_nouri
  Het lijkt me niet in het belang van de kinderen om ze terug te sturen naar een gebied waar het toch niet bepaald veilig is.

  Alib, ik heb de petitie ondertekend en een oproep op Twitter geplaatst #sahar.

 27. Thera says:

  Avatar van Thera
  Jemig, alle mensen zijn nakomelingen van migranten. Het is een kwestie van overleven, van oudsher en er is nog niets veranderd. Uiteraard onderteken ik de petitie. Maar met alle respect, er is toch wel iemand die een meer inhoudelijke petitie kan schrijven om de minister (eh welke?) aan te schrijven.

 28. alib says:

  Avatar van alib
  @Nouri
  Twitter. Heel goed.

  @Thera
  Het kan altijd beter. Maar het leek me wat lullig om 2 petities te hebben…

 29. dj Keu says:

  Avatar van dj Keu
  ik kom ook uit leeuwarden. ze woont praktisch naast me. ik onderteken het.

 30. Jannormaal says:

  Avatar van Jannormaal
  De meerderheid van Nederland (en daarmee bedoel ik niet alleen "popirechts" want het was de PVDA die de vorige regering liet vallen omdat ze Afghanistan niet de moeite waard vonden) vindt dat Nederland zich niet moet bemoeien met Afghanistan, we hebben daar niets te zoeken en die mensen moeten zelf maar uitzoeken hoe ze willen leven. Tegelijkertijd wil een meerderheid van de Nederlanders ook vluchtelingen uit Afghanistan helpen en in Nederland asiel geven.

  Dus wat is het nou Nederland? Moeten we ons nou bemoeien met Afghanistan, ons er niet mee bemoeien en dus ook geen vluchtelingen asiel geven of zullen we lekker hypocriet blijven en zeggen dat we niets met Afghanistan te maken hebben maar tegelijkertijd wel die paar rijke Afghanen opvangen die een reis van Afghanistan naar Europa kunnen betalen? Is de meerderheid van Nederland als een persoon die een schattig konijn uit de dierenwinkel adopteert, maar met kerst gewoon konijnenvlees koopt in de winkel?

  Ik zeg niet dat militaire actie DE oplossing is voor gebieden zoals Afghanistan maar wie de petitie steunt (ondergetekende incluis) kan niet daarna zeggen dat "Nederland niets te zoeken heeft in Afghanistan of andere landen". We moeten iets doen om onze woorden kracht bij te zetten, al is het maar het verlenen van politieke of financiele steun aan dissidentengroepen of het Nobelprijs comite. De huidige mentaliteit slaat in ieder geval nergens op: als je in het buitenland woont zoek je het zelf maar uit (want wij zijn bang "imperialisten" genoemd te worden als we zeggen dat jouw familie je niet in stukjes mag hakken als je niet wilt trouwen met de man die zij hebben uitgekozen), tenzij je genoeg geld en geluk hebt om Nederland te bereiken, dan heb je ineens mensenrechten.

 31. Jannormaal says:

  Avatar van Jannormaal
  "BarbaraJansma 11-12-2010 11:47
  Ziezo, gedaan. Het wordt tijd dat nederland een proces aan zijn broek krijgt wegens het met voeten treden van de universele rechten van de mens."

  Je bedoelt dat Afghanistan (andere regering dan in 2000, maar nog net zo erg), Saudi Arabie en Pakistan een proces aan hun broek moeten krijgen, want als die landen ook maar 1% van het respect voor de mensenrechten hadden dat Nederland heeft dan hadden de ouders van Sahar nooit hoeven vluchten voor het door Pakistan en Saudi Arabie gesteunde Taliban regime.

 32. alib says:

  Avatar van alib
  @Jannormaal
  In Afghanistan valt militair niets te winnen. Dat is door de geschiedenis heen altijd zo geweest en dat zal niet veranderen. De verandering daar zal toch hoofdzakelijk van de Afghanen zelf moeten komen. Natuurlijk kunnen we wat doen, maar stel je niet te veel voor van de resultaten (corruptie al om).

  DE Afghanen de schuld geven lijkt me oneerlijk, het is de Afghaanse elite van corrupte stamhoofden en warlords (Taliban incluis) die de dienst uitmaken. Met de islam heeft het feitelijk ook niets te maken, overigens, behalve dan wellicht de steun van Saoudi Arabie die er alles aan doet om de soennieten overal aan de macht te krijgen. Daar gaat de ondeelbare islam!

 33. Jannormaal says:

  Avatar van Jannormaal
  @alib

  Misschien valt er niet veel te bereiken, maar vind je het ook niet heel hypocriet dat mensen zeggen dat "het ons niets aangaat" terwijl ze wel vinden dat we vluchtelingen moeten helpen? Waarom houden we niet een loterij in Afghanistan: wie wint krijgt een verblijfsvergunning in Nederland, dat is eerlijker dan de huidige situatie waarin alleen de rijkere Afghanen uit de steden ooit naar Nederland kunnen vluchten…

  O, en natuurlijk de ISI uitroeien, de verwijzingen naar de Islam verwijderen uit de grondwet van Afghanistan en madrassa’s verbieden, het Sjiitische deel aan Iran en het Turkmeense deel aan Turkmenistan geven, dat maakt misschien nog wat verschil zonder dat het iets hoeft te kosten…

 34. Jannormaal says:

  Avatar van Jannormaal
  @alib

  Het lijkt me trouwens ook sterk dat alleen een kleine elite zorgt voor de ellende in Afghanistan. Het merendeel van de Afghanen steunt de Taliban niet (enkele miljoenen wel) en wanneer het op vrouwenrechten en vrijheid van goidsdienst aankomt zou ik niet verbaasd zijn als een meerderheid van de Afghaanse mannen (en een deel van de vrouwen) er middeleeuwse denkbeelden op na houdt. Karzai gebruikt de afgedwongen Islam-clausule om middeleeuwse wetten in te voeren die hem stemmen opleveren, dat zou hij niet doen als niemand die denkbeelden deelde. De Afghaanse samenleving zoals die sinds de jaren ’90 is haalt het slechtste in de mens naar boven. Toch zullen er miljoenen stille dissidenten zijn die we niet allemaal asiel kunnen verlenen, als zij in opstand zouden komen konden we hen steunen met wapens en geld.

 35. alib says:

  Avatar van alib
  @Janmormaal
  Laat die Afghanen het vooral zelf uitzoeken, dan kunnen wij wellicht die Afghanen helpen die geholpen willen worden. He idee dat wij dat land moeten opdelen en allerhande zaken zouden moeten verbieden gaat uit van onze veronderstelde superioriteit. Ik dacht dat we het kolonialisme achter ons hadden gelaten!

  Stel je voor dat de Afghanen hier orde op zaken zouden komen stellen omdat ze vinden dat wij de verkeerde ideeen hebben.

 36. Jannormaal says:

  Avatar van Jannormaal
  @alib

  "Het idee dat wij dat land moeten opdelen en allerhande zaken zouden moeten verbieden gaat uit van onze veronderstelde superioriteit. Ik dacht dat we het kolonialisme achter ons hadden gelaten!"

  Als het in Nederland niet beter is dan in Afghanistan, wat is dan het hele probleem? Waarom kan de familie van Sahar dan niet gewoon terug naar Afghanistan, het is blijkbaar gewoon hetzelfde als een verhuizing naar Duitsland of Frankrijk als ik jou zo hoor…

  Nogmaals, ik zeg niet dat Nederland Afghanistan moet bezetten, wel dat het laf is om alleen maar degenen te helpen die op eigen kracht de Nederlandse grens bereiken (nogmaals, dat zijn de rijke stedelingen die het sowieso al beter hadden in eigen land dan vele anderen). Als Afghanistan een verloren zaak is kunnen we misschien beter geld steken in het helpen van een land dat wel "vooruitgang" (mag ik dat woord wel gebruiken, of ben ik dan een neo-kolonialist?) boekt, in plaats van aan een eindeloze stroom vluchtelingen uit Afghanistan, want dat is dweilen met de kraan open? Dat is maar een gedachte, waar ik niet graag aan denk omdat ik Sahar een toekomst gun in het superieure Nederland, maar het zou gewoon al een enorme mentaliteitsverandering zijn als mensen durfden te zeggen dat sommige landen echt minder goed zijn dan anderen, zonder zich (onterecht) schuldig te voelen omdat een andere cultuur, een ander stelsel wordt bekritiseerd. Dat we de problemen van de wereld uiteindelijk met z’n allen moeten oplossen omdat de Afghanen onze broeders en zusters zijn die ook mensenrechten horen te hebben, dat we de democratische oppositie in dat soort landen altijd moeten steunen en de regimes altijd blijven veroordelen, dat de theocratie of een andere dictatuur niet gewoon een alternatief is voor mensenrechten en dat de vluchtelingen uit die landen daar het bewijs voor zijn.

 37. Jannormaal says:

  Avatar van Jannormaal
  @alib

  "Stel je voor dat de Afghanen hier orde op zaken zouden komen stellen omdat ze vinden dat wij de verkeerde ideeen hebben."

  Ik kan vrouwenrechten, vrijheid van godsdienst en vrije meningsuiting rationeel verdedigen, zij kunnen het tegenovergestelde niet rationeel verdedigen omdat er gewoon geen rationele argumenten voor bestaan, dus je kunt het niet zomaar omdraaien tenzij je dat de sprookjes van de godsdiensten zwaarder wegen dan de rede.

 38. alib says:

  Avatar van alib
  @Jannormaal
  Het gaat er niet over dat Afghanistan ‘beter’ zou zijn, je gebruikt een stroman hier en gaat voorbij aan de vraag of militair ingrijpen in Afghanstan voor de Afghanen echt iets oplevert. Brave Blair heeft op die ídealistische’ wijze (de democratie preken) de UK Irak ingerommeld. Onder valse voorwendselen.

  IK ben erg voor vrouwenrechten, vrije meningsuiting etc. Laten we wel even dicht bij huis beginnen voordat we anderen onze normen opleggen. Ik hoor toch steeds in je reacties doorklinken dat we daar zendelingenwerk hebben te verrichten. Dat is volgens mij geen gezond uitgangspunt.

 39. Ger Blog says:

  Avatar van Ger Blog
  Voornoemde kwestie gaat niet alleen over Sahar, maar over in totaal 5 personen die een verblijfsvergunning willen, nl. Sahar, haar ouders en twee broers.
  Sahar is verder geen immigrante. Aan de hand van haar ouders is zij ongeveer in 2001 naar Nederland afgereisd. De in Nederland onafhankelijke rechtbank (niet Leers of zijn voorgangers) heeft conform de nationale en internationale wetgeving bepaald dat de ouders geen politieke vluchtelingen zijn.
  De ouders hebben daarop geweigerd medewerking te verlenen om terug te keren naar Afghanistan. Inmiddels zit de familie daardoor al heel wat jaren in Nederland.
  Dat Sahar verweten wordt dat zij is ingeburgerd, wordt nergens beweerd. De Nederlandse regering heeft haar namelijk gratis scholing gegeven. Ook zijn er gelden ter beschikking gesteld voor haar opvoeding en is haar en haar ouders gratis onderdak verleend, al tien jaar lang. Dit alles volgens een regeling die is samengesteld door Job Cohen van de PvdA toen hij staatssecretaris voor het vluchtelingenbeleid was.
  Sahar en haar familie in Nederland laten, veroorzaakt automatisch jurisprudentie. De Nederlandse wetgeving kent namelijk formeel niet het gebruik van uitzonderingsmaatregelen. Wat voor Sahar en haar familie geldt, geldt voor iedereen die aan dezelfde normen voldoet.
  Minister Leers heeft inmiddels aangegeven om geen immigranten/vluchtelingen automatisch een verblijfsvergunning te geven als zij acht jaar of langer in Nederland verblijven. Hij wil daarmee voorkomen dat zij de procesgang met opzet rekken totdat zij acht jaar in Nederland zijn.
  Nu al is het een feit dat veel immigranten na aankomst in Nederland kinderen baren om daarmee een verblijfsvergunning en gratis onderdak af te dwingen, mede door te zeggen dat hun kinderen nooit een ander land gekend hebben en geen andere taal spreken dan Nederlands.
  Dat Sahar alleen Nederlands spreekt, is natuurlijk niet waar. Zij zit op het gymnasium en leert daar minimaal naast het Nederlands drie vreemde talen. Daarnaast mag men vergenoegzaam aannemen dat zij ook de taal van haar ouders uit Afghanistan spreekt, of minstens verstaat. Het is eerder een uitzondering op de regel als zij de taal van haar ouders niet zou kennen.

 40. FrankSt says:

  Avatar van FrankSt
  Beste optie komt toch van Geenstijl:

  Ja, die immigratieparagraaf is ons er eentje. En nu het goede nieuws. De Commissie Mensenrechten van GeenStijl heeft de oplossing voor de Sahar Situatie. We sturen haar weg, maar halen haar ook weer op. Toegegeven, een weinig elegant u-bochtje, maar het kan. Volstrekt legaal en overheidsbeleid bovendien. Zoals u wellicht niet weet, importeert Nederland per jaar 500 handgeplukte vluchtelingen. Vijfhonderd mensen uit klotelanden krijgen elk jaar weer een enkele reis Nederland + paspoort cadeau. Graties.

  Check deze Schitterende Brochure (pdf) van de Immigratie & Naturalisatie Dienst en verbaas u over deze miljoenen taxpoet kostende neonederlander-industrie. Alsof die tsunami aan vliegtuigen met immigranten en die busjes vol *kuch* tijdelijke en dronken Oostblokkerts nog niet genoeg is, gaat het IND ook nog eens elk jaar pro-actief op zoek naar 500 bautenlanders, die paspoort, inburgeringscursus, huis, knuffelbehandeling en bindend stemadvies van de Nederlandse staat ontvangen. Vier keer per jaar vliegt een cohort Gastons Starreveld naar een veldje met witte tentjes in een warm land om 500 nieuwe Nederlanders op te halen. Goeiiiiiemiddag! Alstublieft. Bloemetje, paspoort, vette cheque en een boarding pass.

  Daar kan ook wel 1 meisje bij. Ze spreekt de taal al.

 41. Catharina Anna Maria van Vliet says:

  Avatar van Catharina Anna Maria van Vliet
  Ik heb meteen getekend,
  en nu hoop ik maar dat het helpt.

  Het is in ons eigen belang dat een goed opgeleid meisje hier blijft,
  Ik kan alleen maar vermoeden dat er lieden en kabouters in dit land zijn,
  die het niet uit kunnen staan dat zij straks hier in Nederland een goede baan zou hebben.
  Past niet in hun wereldbeeld.

 42. Ger Blog says:

  Avatar van Ger Blog
  @Frank St 08:31
  De regeling waar jij en Geen Stijl het over hebben, zal Sahar niet helpen. De vluchtelingen die opgehaald worden, komen van overbevolkte vluchtelingenkampen in ontwikkelingslanden waar te weinig medische verzorging en voedsel is.
  Sahar daarentegen is iemand die door de rechtbank meerdere malen is afgewezen als politiek vluchteling en bevindt zich niet in een dergelijk vluchtelingenkamp.

  Het is verder ieders recht om voor- of tegenstander te zijn om iemand een verblijfsvergunning te geven die hier al tien jaar of langer is, maar wat mij stoort is het gebruik van onwaarheden in de argumentatie (zij mag hier niet inburgeren bijvoorbeeld, terwijl zij dat al tien jaar probleemloos doet) , het gescheld en het maken van ongefundeerde verwijten aan iemand die een andere mening heeft.

 43. Jannormaal says:

  Avatar van Jannormaal
  alib

  "IK ben erg voor vrouwenrechten, vrije meningsuiting etc. Laten we wel even dicht bij huis beginnen voordat we anderen onze normen opleggen. Ik hoor toch steeds in je reacties doorklinken dat we daar zendelingenwerk hebben te verrichten. Dat is volgens mij geen gezond uitgangspunt."

  Als we daar geen "zendelingenwerk" te verrichten hebben (hoeft helemaal niet militair te zijn, gewoon politieke steun aan bepaalde partijen zou al beter zijn dan het laffe "we hebben er niets mee te maken"), waarom is de familie van Sahar dan hiernaartoe gekomen? Wilden ze de molens en polders van dichtbij zien? De ellende van Afghanistan is geen natuurramp, en slechts 30 jaar geleden waren delen van Afghanistan veel liberaler dan nu. De NAVO is nu niet een eeuwenoude Afghaanse cultuur aan het vernietigen, dat hebben de Taliban al gedaan na hun invasie vanuit Pakistan.

 44. Ely says:

  Avatar van Ely
  Kunnen we nu niet voor eventjes onze zelf opgelegde wetjes en afspraken naast ons neer leggen ?
  Je eigen grote gelijk even opzij zetten ?
  Dit kind gaat, als ze teruggestuurd wordt, hoogstwaarschijnlijk naar de verdommenis
  Laten wij als samenleving dat dit kind besparen, om de doodeenvoudige reden dat we dat zonder al te veel moeite kunnen
  En ja, er gaan wereldwijd veel meer kinderen naar de verdommenis
  Te veel, veel te veel
  Maar laten we dat niet als kutsmoes gebruiken om dit kind dan maar niet te redden

 45. Ger Blog says:

  Avatar van Ger Blog
  @Ely 10:19
  Ik vermoed dat minimaal enkele duizenden illegalen voldoen aan de norm dat ze al langer dan 10 jaar in Nederland zijn en nog steeds geen verblijfsvergunning hebben. Mocht Sahar en haar familie hier mogen blijven, dan hebben die allemaal recht op hetzelfde. Evenals op een door de overheid betaalde advocaat a 100 euro per uur.
  We moeten ons gewoon aan de afspraak houden dat als een onafhankelijke rechtbank bepaalt dat je geen politieke vluchteling bent (Nederland is al veel meer genereus in deze dan omliggende landen), dat je dan daadwerkelijk medewerking verleent om terug te keren. Doe je dat niet, dan zijn de consequenties voor jou en je kinderen, hoeveel je er ook in Nederland verwekt nadat je aanvraag voor asiel is afgewezen. In voornoemd geval is de familie er al vijf keer door de rechter op gewezen dat ze geen recht hebben op een verblijfsvergunning. Ze zouden het zelfs ook in Zweden geprobeerd hebben.

  Uit de petitie blijkt verder dat Sahar wel de taal spreekt van haar ouders, maar hem niet kan schrijven of lezen. Dat laatste zal wel gaan lukken. Op een gymnasium krijg je les in liefst zes talen.

 46. Ely says:

  Avatar van Ely
  Zucht……
  Blijkbaar niet dus

 47. Ger Blog says:

  Avatar van Ger Blog
  @Ely 10:51
  Je dient je ook uit te spreken over het verstrekken van een verblijfsvergunning aan iedereen die aan dezelfde normen voldoet als Sahar. Wil je dus dat al diegenen hier blijven, ongeacht het aantal? Alleen Sahar hier laten blijven, kan namelijk niet.
  Of vind je dat de normen dusdanig verlaagd moeten worden, dat ook iedereen die minder dan tien jaar in Nederland is, automatisch een verblijfsvergunning moet krijgen?
  Op hoeveel jaar verblijf in Nederland wil je dan de grens leggen?

 48. vandyke says:

  Avatar van vandyke
  Op een manier kan ik het standpunt van de IND begrijpen. Alleen procederen, mag geen reden zijn om hier maar te mogen blijven. Je hebt echter wel een bepaalde verantwoordelijkheid als regering als je mensen in de gelegenheid stelt om heel lang te procederen en niet binnen korte tijd een rechtvaardige beslissing neemt.
  Het wordt zelfs ietwat absurd als je als overheid nu juist mensen wilt stimuleren om zich zo snel mogelijk aanpast aan Nederland. Als ze dat dan doen dan krijgen ze het verwijt dat ze integreren. ‘Hadden ze dat maar niet doen’, zou de IND hebben gezegd.

  Kafka is nog niet dood.

 49. alib says:

  Avatar van alib
  @Ger Blog
  Bureaucraten hebben we genoeg in Nederland. Een menselijk beleid is iets anders dan het strikt toepassen van bureaucratische regels. Bovendien: iedereen weet dat het hier om een uitzonderingsgeval gaat. Er zijn niet zoveel immigranten zonder papieren die het zo lang volhouden tegen de stroom in. Alleen dat al zou beloond moeten worden. Wat een moed.

  En wel degelijk wordt vanuit de rechtse hoek beweerd (onlangs door Leers zelf nog) dat mensen in de procedure zich beter niet aan kunnen passen omdat er dan ‘valse hoop’ wordt gewekt.

 50. Jannormaal says:

  Avatar van Jannormaal
  vandyke

  "Je hebt echter wel een bepaalde verantwoordelijkheid als regering als je mensen in de gelegenheid stelt om heel lang te procederen en niet binnen korte tijd een rechtvaardige beslissing neemt."

  Ja, precies, maar het is nou niet bepaald de schuld van het huidige kabinet of "popirechts" dat wetten die het procederen beperken er niet gekomen zijn. Iedere keer dat er een poging daartoe wordt ondernomen duiken er ineens weer "schrijnende gevallen" op in de media en wordt er geroepen dat beperking niet mogelijk is vanwege internationale verdragen en dan herhaalt de cyclus zich weer die uiteindelijk uitmondt in een generaal pardon of gedwongen uitzettingen.

 51. alib says:

  Avatar van alib
  @allen

  Dank voor alle reacties, ook de kritische.

  Van 18 ondertekeningen naar 641. Dat is in ieder geval iets. Maar er moeten er veel meer komen natuurlijk.

  Ondertussen is ook op Krapuul een oproep verschenen:
  http://www.krapuul.nl/blog/21297/had-leers-maar-de-zelfde-mentaliteit-als-de-domineesvrouw-uit-burgwerd/

  Laat het verder gaan. Laat de sneeuwbal rollen.

  Stop de waanzin van het uitzetten. Te beginnen bij de uitzetting van Sahar en haar ouders.

 52. alib says:

  Avatar van alib
  Ondertussen 650…

  Rol. Rol. Rol.

 53. alib says:

  Avatar van alib
  UItgesproken Vara besteedde weer aandacht aan de zaak Sahar:
  http://uitgesproken.vara.nl/

  Bijna 850 ondertekeningen. Dat kan beter!

 54. Ina Dijstelberge says:

  Avatar van Ina Dijstelberge
  Nog maar eens een oproep op twitter gedaan.

 55. alib says:

  Avatar van alib
  @Dijstelberge
  Thanks, Ina.

  @allen
  Bijna 1000…

 56. Ron says:

  Avatar van Ron
  Hard werken voor weinig geld, discriminerende maatregelen, altijd in het verdomhoekje…..ja, dit ga ik dus echt niet ondertekenen.

 57. N'gezondconstructiefcreatiefliefdevolnieuwjaar! says:

  Avatar van N
  HAPPY
  NEW
  YEAR!!!

 58. Reggie Roning says:

  Avatar van Reggie Roning
  @Ger Blog

  U praat hier alsof u het over criminelen heeft:
  "We moeten ons gewoon aan de afspraak houden dat als een onafhankelijke rechtbank bepaalt dat je geen politieke vluchteling bent (Nederland is al veel meer genereus in deze dan omliggende landen), dat je dan daadwerkelijk medewerking verleent om terug te keren. Doe je dat niet, dan zijn de consequenties voor jou en je kinderen, hoeveel je er ook in Nederland verwekt nadat je aanvraag voor asiel is afgewezen. In voornoemd geval is de familie er al vijf keer door de rechter op gewezen dat ze geen recht hebben op een verblijfsvergunning. Ze zouden het zelfs ook in Zweden geprobeerd hebben."

  Al zouden ze het in Antarctica hebben geprobeerd, wat maakt dat uit? De doelstelling van de familie is een betere toekomst voor zichzelf en het kind.En die betere toekomst is niet in Afghanistan, niet in Irak. Ra ra waarom. Vraagt u zich ook af waarom wij de laatste decennia zoveel vluchtelingen uit die landen krijgen?
  Niet omdat wij daar democratie hebben gebracht en het nu opeens zo veilig is. Daarentegen hebben we wel lucratieve oliecontracten "binnengehaald", letterlijk! In ruil daarvoor kunnen we deze en nog wel vele andere mensen best opnemen.

 59. Reggie Roning says:

  Avatar van Reggie Roning
  Nog iets. Ik ben het wel eens met je dat we niet iedereen kunnen toelaten. Daar heb je groot gelijk in en daarom opteer ik ook twee opties. We sturen mensen als jij met eventuele vrouw en kinderen naar de landen die we democratie en vrede brengen. Waarom je vrouw en kinderen ook? Gewoon, omdat ze er toch niets aan kunnen doen. En in ruil daarvoor laten we mensen als Sahar blijven. Dat lijkt mij sowieso een vooruitgang.

  De tweede optie zou ook kunnen zijn dat we niet meer blind achter Bush en alleman rondlopen die zonodig een democratie willen hebben in het Midden Oosten zodat ze die landen nog beter kunnen exploiteren. Dat doen we ook niet naar landen als Noord-Korea, China, Rusland en zo nog wel tig andere landen die ook democratie zouden kunnen gebruiken maar helaas of te sterk voor ons zijn of dat er niets valt te halen . Daarmee zouden we dus minder vluchtelingen creeeren en minder dit soort discussies houden.

  Eigenlijk als ik dit zo lees opteer ik beide opties.

 60. alib says:

  Avatar van alib
  @Reggie Roning
  Thanks. Je bespaart me een boel werk.

  Ondertussen meer dan 10.000 handtekeningen. Niet sklecht!

  Waar blijft de beslissing? Leers studeert er nog op. Ze is niet doodziek en gaat niet dood, dat is zwaar in haar nadeel…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>