Obama’s second life

Wie de uitzinnige reacties op de verkiezing van Barack Obama als president van de VS heeft gezien kan drie conlcusies trekken. De eerste is de voor de hand liggende: we zijn geroerd, he did it, Obama maakt het ongelofelijke mogelijk. De tweede ligt eveneens voor de hand: geen wonder, met dat geld, die voorbereiding, die campagne, onder die omstandigheden. Er is nog een derde conclusie mogelijk, een die niet in de eerste plaats naar de persoon van Obama kijkt maar naar de veranderingen die hebben plaatsgevonden: er is geen verschil tussen rassen uiteindelijk.

Ik weet niet of Obama hard kan lopen, ik weet wel dat hij een strateeg is, een denker, een serieus man, iemand die niet snel van zijn stuk te brengen is. Ik weet niet of Obama veel zwarte vrienden heeft maar ik weet wel dat hij vrienden niet uitkiest op grond van hun kleur. Kleur mag dan een item zijn in de campagne (niet in de laatste plaats omdat het tot item wordt gemaakt), voor hem speelt het geen wezenlijke rol.

Waar het werkelijk om gaat is de terugkeer naar een oude waarde: wij zijn allen ‘Americans’.  Dat wil zeggen: wij komen overal vandaan en proberen te overleven, wij zijn allen gelijk en willen allen in vrijheid leven. Het gaat niet om de manier waarop, het gaat niet om de details, het gaat om de gedachte die ten grondslag ligt aan het continent dat bevolkt wordt door mensen die -hoofdzakelijk- van elders komen. Dat dat geen mooie geschiedenis is, weet iedereen. Dat ‘America’ bloedt aan handen en voeten heeft, weet ook iedereen. Het gaat hier om de baby, onschuldig in de wieg, een toekomst voor zich.

‘Een reborn American’, zo zou je Obama kunnen noemen. En de kerk van de dominee zit afgeladen vol. Terug naar de oerwaarden, naar Jefferson en Washington, via Lincoln naar Roosevelt. In tijden van crises gaan mensen op zoek naar wortels en de wortels die Obama het volk voorhoudt, zijn de wortels waarin alle mensen hun tanden willen zetten.

Nee, dat is niet rationeel. Als één ding menselijk maakt, is het irrationaliteit.

Ik hoef die wortels niet te benoemen, ze liggen dagelijks op het puntje van de tong, in discussies, ontboezemingen, verhalen. Het zijn ‘de grote woorden’, ‘de grote verhalen’, het gaat altijd om toekomst, om utopie. In het dagelijkse leven zijn die grote idealen zo afwezig dat we in huilen uitbarsten als Obama ze in metaforische verhalen terugbrengt in ons bewustzijn. We worden niet geraakt omdat we denken dat Obama de oplossinggen heeft (we weten dat hij die niet heeft), maar omdat hij onze fantasie prikkelt, ons leidt naar ‘de berg’. Aan de andere kant van de berg is het wonderschone uitzicht op de toekomst, het beloofde land. We willen weten of dat land bestaat, we willen de berg op om het zelf te aanschouwen, zelfs als we weten dat we de top niet zullen halen.

Het belangrijke moment ligt wellicht niet in het feit dat Barack Obama tot president van de VS is verkozen, maar in de herontdekking van het gedachtengoed dat ten grondslag ligt aan alle democratie en utopie: ik ben als jij en ik ga kijken wat er aan de andere kant te zien is.

Obama is geen Jezus, geen Isa, hij is een Mozes, een Musa. Hij waarschuwt tegen het Gouden Kalf, hij leidt zijn volk door de woestijn, hij bezweert de zee.

Natuurlijk kan Obama nog een ‘second life’ hebben. In de menselijke geest is niets onmogelijk. Obama is in onze hoofden.

Alleen verbeelding is in staat verandering te bewerkstelligen.
En alleen de werkelijkheid van alledag  kan ons vertellen of dat gelukt is.

This entry was posted in vkblog. Bookmark the permalink.

30 Responses to Obama’s second life

 1. Ruud Zweistra says:

  Avatar van Ruud Zweistra
  Citaat:
  Nee, dat is niet rationeel. Als één ding menselijk maakt, is het irrationaliteit.

  Reactie:
  Hetgeen homo neandertalis menselijker maakt dan homo sapiens.

  Hetgeen de tbs’er de psychiatrische instelling menselijker maakt dan de wetenschapper in zijn laboratorium.

  Irrationeel gezwets in de ruimte.

  Reactie is geredigeerd

 2. Ina Dijstelberge says:

  Avatar van Ina Dijstelberge
  Ik vind Obama uiterst zakelijk, wellicht berekenend. De emotionaliteit komt van het volk. Alsof ze bevrijd zijn…daarmee de derde conclusie onderschrijvend.

  het is inderdaad afwachten wat er gebeurd als de realiteit van de dag de droom laat vervliegen.

 3. iris kijkt says:

  Avatar van iris kijkt
  Irrationaliteit veronderstelt rationaliteit , dus van een aap of een vis zeggen we niet dat ze irrationeel zijn.Dus het lijkt me inderdaad menselijk , al te menselijk.Overigens als een algemeen kenmerk van de mensheid , en niet uit te splitsen naar ‘doelgroep’zodat de meest irrationele mens het meest menselijk zou zijn , wat natuurlijk onzin is om het zo te verdraaien.

  Obama roept erg veel op bij mensen en historisch gezien zijn daar genoeg redenen voor.Wat het uiteindelijk gaat worden , blijft afwachten.Ik heb het zelf zijdelings gevolgd en merk dat het me daarom ook niet zo diep raakt voorlopig. Er is natuurlijk sprake van een soort hype en daarvan weten we hoe snel die weer weg is.

  Reactie is geredigeerd

 4. Klaverblad says:

  Avatar van Klaverblad
  Ik lees op het VKBlog veel terughoudende reacties. Begrijpelijk, we kunnen niet meer geloven in een droom en laten ons niet (geheel) meeslepen door charisma en welsprekendheid. Hij heeft een beroerde erfenis, maar ik wil even kunnen hopen op beter. Dat neemt geen kritikaster me af.

 5. ely says:

  Avatar van ely
  =dit soort proces is door Isaav Asimov al beschreven in de Foundation trilogie=
  Over irationaliteit gesproken

  Ik ga in dezen met Klaverblad mee

  Welkom again Alib

 6. Rob says:

  Avatar van Rob
  Er is een Obama in de hoofden van ieder van ons. Het zal voor de echte Obama onmogelijk zijn om trouw te blijven aan al die verschillende Obama’s van ons.
  Ik ben vooralsnog positief gestemd, rekening houdend met het feit dat de man een Amerikaans politicus is. Geen Nelson Mandela, geen M.L. King. Maar ook geen Bush, geen Cheney, geen Karl Rove.

 7. elsje dijkstra says:

  Avatar van elsje dijkstra
  Ik vind het griezelig.
  Een veel gehoord commentaar is de juichkreet dat een zwarte de machtigste man van de wereld kan worden. De machtigste man? Is de invloed van bijvoorbeeld de wapenindustrie niet veel groter? En waarom hebben mensen blijkbaar nog steeds een leider nodig, waarom voelt het zo goed om massaal achter de man met het meeste charisma aan te lopen?
  Ik vind het griezelig omdat het weer eens laat zien hoe gemakkelijk mensen in de ban raken, betoverd willen worden.

 8. Sefke says:

  Avatar van Sefke
  "Mocht iemand zich nog afvragen of in Amerika alles mogelijk is en of de droom van onze grondleggers nog wel voortleeft in onze tijd, of twijfelen aan de kracht van onze democratie, dan heeft hij vanavond het antwoord gekregen. Het antwoord is gegeven door jong en oud, rijk en arm, Democraat en Republikein, zwart, blank, latino, Aziaat, indiaan, homo, hetero, gezond en gehandicapt. Het antwoord heeft mensen die zo lang en van zo velen te horen kregen dat ze cynisch en bang en onzeker moesten zijn over dat wat we kunnen bereiken, bewogen hun handen op de boog van de geschiedenis te leggen en deze weer om te buigen naar de hoop op betere tijden." (uit Obama’s overwinningsspeech)
  Je hebt niet veel fantasie nodig om deze uitspraken te kunnen vergelijken met het Communistisch Manifest: Er waart een spook door Europa.
  Waar de deelname aan verkiezingen alleen maar afneemt, ook in Nederland, kan een fenomeen als Obama slechts toegejuicht worden. Uiteindelijk gaat het er slechts om dat mensen hun eigen verantwoordelijkheid nemen en stemmen vormt daar één van. Niet voor niets heeft Obama in het opbouwwerk gezeten. Wat zijn regering in de praktijk brengt zal de toekomst uitwijzen. Maar uiteindelijk heeft hij met zijn campagne de Amerikanen, maar niet alleen hun, een weg gewezen. En niet naar de hemel zoals Alib wellicht suggereert, maar een politieke weg van zelfbestemming, waar het in de democratie uiteindelijk om gaat. De verbeelding en de kiezer aan de macht!

 9. n.is.telmiep says:

  Avatar van n.is.telmiep
  Prachtige analyse van het succes van Obama en de herontdekking van het ideaal. Zou Gordon Gecko dan nu definitief begraven kunnen worden?

  Ik hoop zo dat je gelijk hebt.

 10. bert says:

  Avatar van bert
  een hystorisch moent een neeger in die wite huis 19

 11. bert says:

  Avatar van bert
  ja die wielders is en extremest

 12. Helena says:

  Avatar van Helena
  Ik wacht het af wat er straks gebeuren gaat. Maar neig tot het positieve. Ja de werkelijkheid van alle dag is toch het enige dat telt. Waar hij achteraf ook op afgerekend zal worden.
  Reactie is geredigeerd

 13. n.is.29980 says:

  Avatar van n.is.29980
  @ 21:23 en 21:31 Ah, jij bent ook al beklad, zie ik. Deze vrolijke frans is op wel meer blogs langsgeweest, ook bij mij…

 14. rotsbloempje says:

  Avatar van rotsbloempje
  citaat:
  Alleen verbeelding is in staat verandering te bewerkstelligen.
  En alleen de werkelijkheid van alledag kan ons vertellen of dat gelukt is.

  Zo is het. Ook jouw analyse spreekt tot mijn verbeelding!
  Verbeelding werkt. Hoe dan ook. Soms in negatieve, soms in positieve zin. Dit keer heb ik het gevoel dat het in positieve zin kan gaan werken. Ik hoop het hartgrondig.

  Wat Obama in ieder geval bewijst en wat het Amerikaans kiezersvolk bewijst: de kleur doet er niet toe; Not the colour of the skin, but the colour of the mind.

  Het doet me goed je weer te lezen.

 15. alib says:

  Avatar van alib
  @allen
  Dank voor jullie reacties en mijn excuses voor mijn afwezigheid vandaag. Werkzaamheden.

  @Zweistra
  ?

  @Ina Dijstelberge
  Ah, de derde conclusie… Ik was even bang dat je de derde ‘conclusie’ van Zweistra bedoelde, maar begrijp dat je bedoelt: Er is nog een derde conclusie mogelijk, een die niet in de eerste plaats naar de persoon van Obama kijkt maar naar de veranderingen die hebben plaatsgevonden: er is geen verschil tussen rassen uiteindelijk.

  @Iris kijkt
  Het heeft mij wel degelijk geraakt, maar tegelijkertijd zie ik ook het gevaar dat opduikt: Obama als Verlosser.

  @Klaverblad
  Dromen moet je je niet laten afnemen inderdaad. Maar het lijkt me ondertussen zinnig om te kijken naar de feitelijke gebeurtenissen.

  @Ely
  Thanks, my friend…

  @Rob
  Verstandig van Obama om zelf de verwachtingen te temperen en een tergend saaie persconferentie te geven vandaag…

  @Elsje Dijkstra
  Het is niet griezelig, het is nu eenmaal een historische gebeurtenis geweest, en dat roept emoties op, zeker bij de mensen die 45 jaar geleden in The Civil Rights Movement actief waren en bekend zijn met de schandalige feiten van toen.

  Even betoverd worden lijkt me geen probleem. Betoverd blijven wel.

  @Sefke
  …een politieke weg van zelfbestemming, waar het in de democratie uiteindelijk om gaat. De verbeelding en de kiezer aan de macht!

  Mccain stemmen zou ook een daad van zelfbeschikking zijn geweest, toch?

  @N=
  Dank voor het compliment. IK weet niet wat Bert wil zeggen…

  @Bert
  Wat bedoel je eigenlijk?

  @Helena
  Populariteit is een precaire zaak, Bush was na 9/11 even heel populair, remember?

  @Rots
  Dank, leuk je hier te zien. Verbeelding is even werkzaam en helend als dodelijk. Racisme, fascisme, nazisme, ze zijn allemaal gebouwd op verbeelding,

  Ik geloof dat er een barriere doorbroken is, het kleurenfabeltje spat uiteen.

 16. bert says:

  Avatar van bert
  ik neb teegen rasise

 17. alib says:

  Avatar van alib
  @Bert
  En ik ben voor boerenkool met worst, mits geserveerd op een donkere avond in november.

 18. Eline says:

  Avatar van Eline
  Bijzonder mooi stuk, gelezen op een bijzonder onmogelijk tijdstip :-) Maar ik zie aan de reactie hierboven dat ik in dat opzicht niet de enige ben…

  Onderscheidend aan Mozes is volgens de Kabbala dat hij samen met het volk optrekt. Wel de weg wijst maar zelf ook dat land achter de bergen nog niet bereikt heeft (in tegenstelling tot Jezus/Isa, Mohammed en Boeddha). Hij hoort bij het volk, vormt er onderdeel van. Maar heeft wel een wijsheid en kennis die hem tot leider maken. En juist omdat hij zelf ook nog op weg is, volgt het volk hem.

  Dit doortrekkend naar Obama: hij heeft niet alle antwoorden, maar hij weet wel waar het naar toe moet. En durft voorop te lopen. Ik vind het verfrissend dat hijzelf geen issue maakt van ras en kleur (dat deden alleen de anderen). En dat hij na durft te denken voor hij belangrijke beslissingen maakt (zoals bij het afstand nemen van die dominee).

  Boeiende ontwikkeling.
  And how are you?

 19. maria says:

  Avatar van maria
  Wat echt hoop geeft, dat is dat Obama geen populist is. Hij is een intellectueel. En toch verkozen. Het is dus niet waar dat de mensen per se het populisme zoeken.
  .. als Mozes zie ik hem niet.
  Ik heb veel onderzoek gedaan over de Mozes- metafoor in politiek en literatuur, en ook wel eens over onze Nederlandse Mozes geblogged

  http://www.volkskrantblog.nl/bericht/94345

  Uit Fortuyns werk ‘De verweesde samenleving’ ( subtitel: een sociologisch-religieus tractaat [!!!] ): ”Een leider van formaat is Vader en Moeder ineen. Hij stelt de Wet en waakt over de samenhang in de kudde. De bekwame leider is de bijbelse goede herder. Hij is normsteller en bruggenbouwer. Hij is streng en barmhartig. Hij is ongenaakbaar en begripvol.(. . .) Ik ben gereed? U ook? Op weg naar het beloofde land!” (p.238)

  Reactie is geredigeerd

 20. VolkskrantWatch says:

  Avatar van VolkskrantWatch
  "ik weet wel dat hij een strateeg is, een denker, een serieus man"
  Hoe weet jij dat Alib? Ken je hem?

  "voor hem speelt [kleur] geen wezenlijke rol"
  Hoe weet jij dat? Kun jij in zijn hoofd kijken?

  "Waar het werkelijk om gaat is de terugkeer naar een oude waarde: wij zijn allen ‘Americans’."
  Gaat het daar werkelijk om? Hoe weet jij dat?

  "Obama is in onze hoofden."
  Niet in de mijne. Voor wie spreek jij hier?

  "Alleen verbeelding is in staat verandering te bewerkstelligen."
  Je poneert dit als waarheid, maar dat is het niet, omdat het een mening is, over verbeelding en verandering. Als we naar de feiten kijken moeten we toch concluderen dat wat in staat is om verandering te brengen hoofdzakelijk geweld betreft.

  Verbeelding beste Alib, voed je kinderen niet. Het kan je hooguit helpen of dwingen om niet boos of gek te worden. Enter geloof.

  Het beeld dat jij hier neerzet van Obama blijft ‘een plaatje’. Het plaatje waarmee de burger dagelijks gebombardeerd wordt door de media. Zonder ondersteuning van feiten. Waarom ben jij ineens zo goedgelovig en onkritisch? Omdat dat nodig voor je geloof (in Obama?

 21. VolkskrantWatch says:

  Avatar van VolkskrantWatch
  Wat ik nog even wil melden over het andere Obama ‘sprookje’, hij:

  Is tegen het homohuwelijk

  Is voor de doodstraf ("I think that the death penalty is appropriate in certain circumstances." okt. 2004)

  Is voor de illegale Israelische bezetting van Oost-Jeruzalem
  Heeft dus geen respect voor het internationaal recht wanneer het Israel betreft

  Steunt de Patriot Act

  Stemde voor de legalisering van Bush’s illegale afluistercampagne

  Is voor het "traditionele" recht op wapenbezit ("We can have reasonable, thoughtful gun control measure that I think respect the Second Amendment and people’s traditions.")

  Steunde de aanval op en de bezetting van Irak

  Stemde in 2006 tegen een timetable voor terugtrekking uit Irak

  Is voor het vergroten van troepenmacht in de War on Terror (The Audacity of Hope, by Barack Obama, p.307 Oct 1, 2006)

  Is voor Amerikaanse troepen (oorlog tegen terrorisme) op Pakistaans grondgebied (WMUR-NH Democratic primary debate Jan 6, 2006)

  Steunt de oorlog in Afghanistan

  Stemde voor de bailout van banken

  Stemde dit jaar tot tweemaal toe voor belastingVERHOGING voor lage inkomens

  Stemde in 2005 voor de Bush-Cheney energy bill, w.o. een belastingvermindering voor Exxon van $4 miljard: "It was the best that we could do right now, given the makeup of Congress," legde Obama uit.

  Gaat als eerste actie de middenklasse helpen (dus -nog even?- geen HOPE voor de armen)

  Kijk Alib, dat bedoel ik met feiten. Daar is geen verbeelding voor nodig. Natuurlijk, die passen niet in de consensus van het Obama-sprookje, dus niet populair in de commerciële media.

 22. Sjoukje says:

  Avatar van Sjoukje
  Zit ik net ergens te verkondigen dat ik je blogs mis en kom ik tot de conclusie dat je er al eentje geschreven hebt!
  Niks aan toe te voegen helemaal top.
  Mooie reactie van Eline.

 23. alib says:

  Avatar van alib
  @eline
  Hij is niet verkrampt, blijft zichzelf. Natuurlijk zal ook hij politieke spelletjes spelen, fouten maken.

  @Maria
  ‘De Goede Herder’ is toch gewoon ‘God’?

  @Sjoukje
  Merci. Voor ik de volgende schrijf kan wel weer even duren. Hoewel…

  @Vk-watch
  Lekker negatief beeld heb jij. Ik geloof niet dat er veel presidentskandidaten zijn die volmaakt in jouw plaatje zullen passen. En zo past Obama ook niet geheel in mijn plaatje. Politiek ben ik het op een aantal punten niet met hem eens. Hij is een Amerikaan die tot president wou worden verkozen. Natuurlijk is hij voor de doodstraf, natuurlijk is hij tegen abortus, etc. Het was me bekend. En toch ben ik blij dat deze man is gekozen en niet Mccain.

  In sprookjes geloof ik niet, wel denk ik dat Obama van de VS een werelddeel kan maken dat weer openstaat voor progressieve ideeen en een goede samenwerking in de VN . Dat is een mooi ding.

  Denk je nu echt dat een ‘echte’ linkse politicus kans zou maken president van de VS te worden? En moeten we daarom de VS altijd en overal aanvallen?

  Vijandschap leidt tot niets, haat is gifgrond en roept enkel nieuwe haat op.

 24. ali C. says:

  Avatar van ali C.
  alib / 11-11-2008 04:51
  @knapzak
  Ali C is de Zweistra onder de Turken. Even nationalistisch, even socialistisch en even politiek correct dan wel incorrect (dat hangt af van het standpunt dat je inneemt). Hij is niet gek, hij doet het erom. De provocateur bij uitstek is hij.

  Zijn valkuil is zijn machismo. Daar is kennelijk iets misgegaan… Al na twee zinnen moet hij zijn wapen uit zijn broek trekken, anders gaat het niet. Dat is verdomd lullig inderdaad.=

  alib @ de hypocriete provocateur, voor jou trok ik dat wapen ook wel vaak genoeg en je bent nu virtueel zwanger van mij, toch?!
  Ik heb geen zin om zoo vroeg in de morgen je verder te fucken!

  Mij moet je niet in je mond nemen, want aan mij hangt automatisch mijn lul, die slik je dan ook in, wat zei ik géén zin…
  Mij moet je ook niet met een zwijn vergelijken, met die zwijn zeker niet!

  Zolang jij je groot voelt met het portret van. a. hierrrssiiii maagaaan als man, getekend door KW zal ik blijven roepen: anani sikim! En als ik de kans daarvoor krijg, bijvoorbeeld wanneer je moeder 1 van de 72 maagden van mij (we zullen daar wel een nieuwe maagdenvlies aan haar naaien) wordt in de Hemel ben ik het haantje de voorste om haar te nemen.
  Zoo, ga dit maar aan je moeder vertellen!
  Neem mijn lul niet meer in je mond, zie je moeder begint al jaloers te worden!

 25. VolkskrantWatch says:

  Avatar van VolkskrantWatch
  "Lekker negatief beeld heb jij"
  Nee Alib, jíj hebt een ‘beeld’, ik noem alleen maar feiten. Natuurlijk heb jij daar moeite mee, want het ligt niet comfortabel in je geloof (in Obama). Dat zoals ik het begrijp gevormd is door de beeldvorming in de media.

  "Ik geloof niet dat er veel presidentskandidaten zijn die volmaakt in jouw plaatje zullen passen."
  Voor de zoveelste keer Alib: ik heb niks met ‘plaatjes’. Daarnaast is er maar één manier om president te kunen worden in de VS, en dat is wanneer je goedgekeurd bent door de werkelijke macht. Maar nee, dat lees je niet in onze kranten.

  "Hij is een Amerikaan"
  Dat is echt het domste excuus voor de ‘wat minder populaire standpunten’ van Obama die ik tot nu toe van iemand heb gelezen. Ja sorry hoor, maar het is geen god of ander buitenaards wezen.
  Overigens is hij niet tegen abortus, maar voor vrije keus, dus van zijn standpunten weet je blijkbaar niet veel.

  "Dat is een mooi ding."
  Je geloof in Obama is een mooi ding. Over zijn daden kun je namelijk nog niks zeggen. je dreunt alleen het plaatje weer op.

  "Denk je nu echt dat een ‘echte’ linkse politicus kans zou maken president van de VS te worden? En moeten we daarom de VS altijd en overal aanvallen?"
  Slim suggestief weer, maar daar trap ik niet in. Welke "we" spreek je hier nu weer voor? Niet voor mij. Links? Links bestaat helemaal niet in de VS. Officieel dan. Als je daar zegt dat je een socialist bent heb je voor de rest van je leven een geheime dienst op je dak, en zul je bijvoorbeeld ook nergens een baan kunnen krijgen.

  Waarom geef jij eigenlijk nooit antwoord op eenvoudige vragen?

 26. ali C. says:

  Avatar van ali C.
  Zie blog van haar:

  http://www.volkskrantblog.nl/bericht/230554

  DAN weet je wel dat ik niet zoomaar uit mijn nek lul, en wel degelijk grond en het recht heb om zoo vulgair des persoon aan te spreken. Ook jou!

 27. ali C. says:

  Avatar van ali C.
  Zie verder reactie bij ely:
  http://www.volkskrantblog.nl/bericht/230491

  en er zullen meer volgen om dit reactie van jou:

  alib / 11-11-2008 04:51
  @knapzak
  Ali C is de Zweistra onder de Turken. Even nationalistisch, even socialistisch en even politiek correct dan wel incorrect (dat hangt af van het standpunt dat je inneemt). Hij is niet gek, hij doet het erom. De provocateur bij uitstek is hij.

  Zijn valkuil is zijn machismo. Daar is kennelijk iets misgegaan… Al na twee zinnen moet hij zijn wapen uit zijn broek trekken, anders gaat het niet. Dat is verdomd lullig inderdaad.=

  in je stinkende hol terug te duwen,terug te spugen! Al dan wel of niet vermeerderd met vuil, stront en sperm… vuur!

  En juist alib is niets anders dan een provocateur – het type:niets- wel betaald, geen prestatie! Want ik, ali C. ben voor zijn voeten gelopen en deed hem struikelen. Toen gebeurde het. Ik zag hem voor een maagd ezelin aan en mijn libido schoot omhoog tot aan de hemel toe. Daar hield het op! Maar nu neem ik daarmee geen genoegen meer, nu neem ik ook zijn moeder mee naar het land der fuckerij. Broedertjes en zustertjes voor alib zal ik aan haar laten baren. Tijd is oneindig voor ons, en zonder wapen…?! Denk je dat mijn lul zijn taak heeft volbracht? Nee, ik ben pas begonnen om jullie bij elkaar te fucken.

 28. alib says:

  Avatar van alib
  @Ali
  Sorry Ali, ik doe niet mee aan die onzin.

  @Vk-watch
  Dus jij bent de enige die de feiten kent? Feiten bestaan alleen bij de gratie van interpretatie. Jouw interpretatie is een puur negatieve. Ik heb een wat optimistischer beeld van de wereld. Wie 10 jaar geleden had beweerd dat een black American president van de VS kon worden, werd voor gek verklaard. Blijkbaar is er toch iets veranderd.

  Ik doe niet mee met het verdommen van de wereld, het geloof in onveranderlijkheid, de zienswijze dat de VS een ‘eeuwige ímperialistische macht’ is en kost wat kost bestreden dient te worden. Ik sluit nergens mijn ogen voor maar vind dat je veel te negatief bent over Amerika en de Amerikanen. Je spreekt over Amerika alsof je het over de duivel hebt.

  Het gaat nooit om enkel feiten, het gaat (zeker bij jou) om ideologisch gelijk.

  Waarom doe je eigenlijk altijd zo ingewikkeld?
  Reactie is geredigeerd

 29. ali C. says:

  Avatar van ali C.
  alib / 11-11-2008 04:51
  @knapzak
  Ali C is de Zweistra onder de Turken. Even nationalistisch, even socialistisch en even politiek correct dan wel incorrect (dat hangt af van het standpunt dat je inneemt). Hij is niet gek, hij doet het erom. De provocateur bij uitstek is hij.

  Zijn valkuil is zijn machismo. Daar is kennelijk iets misgegaan… Al na twee zinnen moet hij zijn wapen uit zijn broek trekken, anders gaat het niet. Dat is verdomd lullig inderdaad.=

  xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
  Toen deed je wel mee???!!!

  =@Ali
  Sorry Ali, ik doe niet mee aan die onzin.=

  Is je aangeraden ook want nu ben ik aan de beurt en ik doe dus wel mee en zal altijd op je staart blijven trappen.

  OF, je moet nu je reactie gaan rectificeren en openlijk aan mij daar je excuses aanbieden.

  Anderzijds, je hebt meer dan genoeg virtuele galgen gebouwd waaraan ik je zoo aan vast kan knopen!

 30. alib says:

  Avatar van alib
  @Ali ‘Macho” C.
  Doe wat je niet laten kunt. Vergeet het virtuele touw niet. En vergeet niet de virtuele stoel onder me vandaan te schoppen. Fijn toch, dat virtuele moorden!
  Reactie is geredigeerd

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>